Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona

Edifici de l'Institut Botànic de Barcelona

L’edifici de l’ Institut Botànic, un centre dependent del Consell Superior d’Investigacions Científiques, es situa a la cota més alta del Jardí Botànic de Barcelona a la vessant de la muntanya de Montjuïc juntament amb l’Anell Olímpic.
 
L’edifici s’orienta sobre l’ala nord-est del jardí, la zona dedicada als fitoepisodis del Mediterrani occidental i el Nord d’Àfrica, amb vistes sobre la ciutat de Barcelona. S’estructura com una línia horitzontal que interseca el terreny natural en pendent a manera de frontissa entre dues cotes topogràfiques. D’aquesta manera la secció permet organitzar els diferents programes amb accessos independents des de la carretera posterior i des de la trama de camins del jardí.
 
L’ institut Botànic es desdobla en tres nivells diferenciats atenent el seu programa:
- Un primer nivell subterrani ubicat al gran vas de formigó que configura els fonaments i que conté, amb una climatització específica, els dipòsits de plantes, llibres, el gran herbolari, així com les instal·lacions i la petita àrea de treball ambdues il·luminades i ventilades mitjançant patis.
 
Aquesta planta actua com a contrapès estructural del mecanisme constructiu de les plantes superiors; un conjunt de pantalles, murs, jàsseres de formigó armat que organitzen el programa i sostenen el nivell intermedi a la cota del jardí i dels que se’n suspèn la planta superior a nivell de la plataforma d’accés i aparcament posterior.
 
- En el nivell intermedi, comunicat amb la xarxa de camins del Jardí Botànic, s’ubiquen la sala polivalent i el Museu Salvador, l’àrea d’exposicions i la cafeteria-restaurant. Tots ells amb accés al públic que visita el Jardí.
 
- En el nivell superior es situa l’àrea restringida destinada als científics; la biblioteca, les zones d’investigació i laboratoris i l’àrea d’administració.
 
Les crugies de sis metres van adaptant-se a les diferents sol·licitacions estructurals i d’ il·luminació composant un continu en el que les volades es van fent més potents a mesura que la caiguda topogràfica del terreny es va accentuant.
 
En la construcció s’utilitzen els mateixos materials ja presents en la construcció del jardí; el formigó vist i l’acer corten.
 
CARLOS FERRATER