Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

Fundat l'any 1326, conté numeroses obres d'art, objectes litúrgics i mobiliari, que la comunitat ha reunit al llarg de segles y que permet conèixer la seva vida cotidiana i el paper del monacat femení. Situal a la part alta del pla de Barcelona, en una de les vessants del petit turó de Sant Pere Màrtir, el Monestir de Pedralbes, joia del gòtic català, fou construït pràcticament sencer en 13 mesos i ha sofert escasses modificacions. Això li atorga una unitat d'estil difícl de trobar en d'altres edificis similars. Les monges clarisses hi visqueren fins l'obertura del monestir al públic, l'any 1983. Actualment, la comunitat viu en l'edifici adjacent.

 

El seu claustre, considerat com el major claustre gòtic del món, té tres plantes d'alçada i vint-i-sis columnes fetes amb pedra de Girona. L'any 1654 hagué de ser reconstruït, degut a l'abandó sofert entre 1640 y 1643 per la Guerra dels Segadors. A finales del segle XVIII, es construí la cripta on encara avui s'hi enterren les monges. El jardí fou remodelat a la década dels vuitanta. 

 

Des de la seva declaració com a monument nacional, el monestir ha estat sotmes a constants transformacions i restauracions, dutes a terme pels arquitectes conservadors Joan Martorell, Jeroni Martorell, Camil Pallàs, Pere López-Íñigo i Josep M. Julià de manera successiva.

PREMIS
Premi Ciutat de Barcelona, Arquitectura (1993)