Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició Exposició

Exposició "Dans la Ville Chinoise" al CCCB

L'exposició va ser una aproximació a les grans transformacions socials, urbanes i territorials que estan succeint a la Xina actual, des d'una perspectiva que posa en el mateix pla continuïtat i canvi, tradició i modernitat, creació i destrucció. La seva estructura es basa en uns àmbits definits per camps semàntics (caràcter, terra, aigua, etc.) i en una selecció de ciutats que exemplifiquen algunes qüestions contemporànies (Canton i la producció, Xangai i la seducció, etc.).

 

El disseny de l'espai expositiu pren aquesta premissa conceptual com a origen del projecte, de manera que el mateix muntatge sigui el missatge. Els valors que es volen expressar des de l'arquitectura són el de la simultaneïtat i el de la dimensió, dues característiques pròpies de la Xina. Els camps semàntics formen un ambient continu, sense solució de continuïtat, que permet visuals llargues sobre diferents àmbits expositius. S'utilitza el magnífic espai de nau única del Palais Chaillot com a oportunitat per expressar aquesta unitat entre l'espai de la ciutat xinesa i les diverses circumstàncies que en ella concorren.

 

Els elements que condensen significat en aquesta continuïtat són els nuclis urbans, que en l'exposició resulten els punts de referència per al conjunt, un arxipèlag de ciutats al territori xinès, reflectint la seva estructura territorial. Cada ciutat és un volum de gran alçada sobre el qual es mostren tots els seus continguts i que té com a centre / ànima una sala de projecció. En aquestes sales es projecten curts especialment encarregats per l'exposició al famós director Jia Zhangke i filmats per diferents directors xinesos.

 

Aquesta exposició va ser posteriorment mostrada a Barcelona en els espais del CCCB, en unes condicions molt diferents a les dels espais de la Cité de l’Architecture. Tot i així s'han utilitzat els mateixos elements i s'han mantingut els criteris organitzatius i els objectius formals, resultant dues experiències diferents del mateix projecte.

 

ENRIC MASSIP-BOSCH