Pavelló esportiu Joan del Moral Pavelló esportiu Joan del Moral Pavelló esportiu Joan del Moral Pavelló esportiu Joan del Moral Pavelló esportiu Joan del Moral Pavelló esportiu Joan del Moral Pavelló esportiu Joan del Moral Pavelló esportiu Joan del Moral

Pavelló esportiu Joan del Moral

Aquest projecte respon a la necessitat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet de disposar d'un pavelló adaptat a la normativa ia la grandària de pista prescrit pel Consell Català de l'Esport de la Generalitat de Catalunya. per a un Pavelló bàsic poliesportiu de t1po PAV-1.
 
L'edificació s'ha erigit en un solar qualificat d'equipament pel Pla General Metropolità situat a la intersecció dels carrers de Washington i Cristòfor Colom, en una zona de caràcter residencial i de baixa densitat.
 
El terreny té un pendent mitjà en sentit longitudinal del 14% i confina al costat nord amb una futura zona de parc lineal que uneix el carrer de Santa Eulàlia i el carrer del Nord. En sentit transversal, el pendent arriba a l'1 Oo / o pel costat que dóna al carrer de Cristòfor Colom. Pel costat oest limita amb el mur que tanca una edificació unifamiliar aïllat. Tenint en compte la situació urbana i les condicions del solar, tant pel que fa a les dimensions com a la topografia, s'ha intentat col·locar el pavelló en una cota que permetés l'accés a peu pel nivell més baix del solar i que al mateix temps aconseguís que el volum emergent per sobre dels carrers que l'envolten mantingués una similitud amb les construccions veïnes, de baixos i dues plantes en general. Aquest plantejament incrementa l'excavació que cal realitzar, però minimitza l'impacte de l'edifici sobre l'entorn urbà pròxim.
 
L'accés es realitza per la cantonada sud-oest, on conflueixen els carrers de Washington i Cristòfor Colom: es configura a través d'un petit porxada de doble alçada, protegit per la coberta, i permet el pas a nivell de la cota del carrer, que és la mateixa en què queden al vestíbul i la pista esportiva. Des d'aquest vestíbul es distribueixen separadament les circulacions d'espectadors i esportistes cap a la graderia i les zones de vestidors. Els serveis per al públic, la consergeria, els vestidors d'àrbitres, així com un magatzem i una sala d'instal·lacions s'ubiquen en aquesta planta.
 
A la primera planta es disposen quatre vestidors col·lectius, i un d'ells està adaptat amb accessos des d'un passadís en què es troben les taquilles i que té una sortida al passatge exterior que separa l'edifici de la construcció veïna. Aquesta planta també accessible als espectadors per mitjà d'una escala que comunica amb un balcó situat sobre la pista, que alhora té la funció de manteniment i recollida de la graderia retràctil de la planta baixa.
 
La zona de pista i graderia es troba a la planta baixa, amb una coberta amb tres lluernes orientats al nord coincidents amb la posició de les armadures de l'estructura. S'han disposat també obertures laterals protegides amb llistons de fusta.
Cal destacar que el pavelló s'ha ubicat deixant una franja de separació tant amb la parcel·la veïna com amb el futur parc lineal, que s'obrirà pel costat nord del solar. Aquests passos exteriors són accessibles únicament per a manteniment i com a sortides d'emergència. S'ha obert també un accés per al manteniment de la pista al carrer de Washington, en el punt de coincidència amb la cota del carrer, dotada del gual corresponent.
 
CARLES LLINÀS