Casa Planells

Situat en un petit solar en cantonada de l’avinguda diagonal de Barcelona amb el carrer Sicília, l’edifici neix de l’encàrrec de Evelí Planells, contractista, l’any 1922. És el tercer projecte elaborat per Jujol al client.

 

En una primera fase es proposava una vivenda unifamiliar amb jardí per a un metge, però finalment el contractista optà per vendre la meitat del solar, fet que empenyé a Jujol a fer una segona proposta.

 

Aquesta també era un habitatge unifamiliar, que s’entenia com un monument a la puríssima concepció, inspirat també en la idea que Gaudí havia proposat a la casa Milà. El projecte, però, tampoc convencé al contractista, que decidí fer un tercer encàrrec a Jujol, una casa de tres pisos per poder treure més rendiment al solar.

 

La casa, constava d’entresol i principal i s’optà per la tipologia dúplex per treure partit de les reduïdes dimensions de la parcel·la. El projecte de Jujol incorporava també un altell per al germà de Planells que era pintor, amb una banda de tribunes a la façana que sostenien la cúpula amb l’anagrama marià.

 

Jujol només construí les dues primeres plantes del projecte que fou conclòs més tard. Malgrat els canvis d’us que ha patit i la duresa de les construccions veïnes, l’edifici s’ha mantingut sempre amb aquesta sensació de fragilitat i serenor, arremolinat pel transit, a la cantonada.

 

 

Manuel Julià - Arxius d'Arquitectura a Catalunya