Fàbrica de Filats Casaramona Fàbrica de Filats Casaramona Fàbrica de Filats Casaramona Fàbrica de Filats Casaramona

Fàbrica de Filats Casaramona

Casimir Casaramona i Puigcercós (Vic, 1838 - Barcelona, 1913) va encarregar al 1909 a Josep Puig i Cadafalch projectar una fàbrica per a la seva empresa de producció de tèxtils. 
 
Puig i Cadafalch va completar la fàbrica Casaramona el 1911. L'edifici compta amb la simplicitat i la claredat de l'obra mestra treballada a fons: els seus murs d'obra de fàbrica estan coronats per voltes catalanes que descansen sobre columnes ferro colat i que defineixen amplis tallers plens de llum gràcies a grans finestrals. La seva horitzontalitat respon a les necessitats pròpies d'una fàbrica de principis del segle XX. Aquest fet es presenta a l'exterior a través del ritme dels seus merlets, i que es trenca mitjançant dues esveltes torres que acaben donant-li un aspecte monumental al conjunt. Els dos contenidors vertícals . Va ser guardonat amb el premi de l'Ajuntament al millor edifici industrial en aquest mateix any.
 
La fàbrica Casaramona va ser tancada tan sols set anys després de la seva obertura. Posteriorment, va ser posada en servei com a magatzem durant l'Exposició Universal de Barcelona de 1929, i el 1940 la van convertir i utilitzar com a estables i garatges per a la Policia Nacional . "La Caixa " va adquirir l'edifici el 1963, i el 1992 es va decidir tornar aquest edifici de gran valor artístic a Barcelona i al país en el seu conjunt, complint una nova funció amb fins socials, culturals i educatius, convertint-se d'aquesta manera en el CaixaForum.