Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca

Edifici d'Habitatges i CEIP Mallorca

 

Recuperem una tipologia no gaire experimentada a l'Eixample, el bloc “Mediterraneo” de l'Antonio Bonet, un híbrid que no buscava tant trencar amb les regles de Cerdà, sinó d'explorar el veritable potencial d’aquelles ordenances que mai foren aprovades, les que permetien homologar els accidents com un component habitual i no excepcional de l'Eixample.
 
El projecte amplia les voreres, allunyant el vianant de la circulació rodada fins a l’extrem de connectar visualment i físicament el carrer Londres amb un parc a l'interior d'illa, i recupera una idea d'illa permeable que està a l'origen de l'Eixample. El carrer Londres amplia els 20 metres amb una successió d'espais paral·lels. Fraccionem l'edificació en volums estrets, paral·lels i esglaonats de nord a sud, permetent que el sol arribi tant als habitatges com a les aules infantils, evitant la compacitat i els patis de ventilació típics de l'Eixample, i aconseguim que dos programes diferents (escolar i habitatge) coexisteixin i dialoguin. Entre aquests dos programes apareix un passatge que descongestiona les voreres de pares i estudiants. S'alternen plens i buits, llum i edificació, creant-se relacions visuals i connexions transversals entre carrer i interior d'illa. 
 
Per tant el projecte proposa requalificar els accessos, circulacions i espais oberts, tant a l'escola com als habitatges: les cobertes son patis de joc, les passeres son llocs de relació i intercanvi.
 
El bloc d'habitatges s'organitza en una crugia de 7.5 mts. de profunditat, obtenint 45 habitatges passants de 45 m2 amb ventilació creuada natural i sol en tot l'àmbit de l'habitatge gràcies a la poca fondària en la que es desenvolupen. 
 
COLL-LECLERC Arquitectos