Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster Biblioteca Jaume Fuster

Biblioteca Jaume Fuster

La proposta neix de dues consideracions:

a) Entendre la importància, que com a teló de fons del solar de la biblioteca, té la façana, suma de les façanes posteriors de grans dimensions dels edificis amb accés per l'Avinguda República Argentina.

b) Recollir el canvi radical que en l'ús i l'enteniment d'aquesta part de la ciutat, tindrà la connexió directa del "corredor verd" (limitat entre l'Av Hospital Militar i c / Bolívar) amb la plaça Lesseps.

En el primer cas, s'intenta fondre el propi volum de la biblioteca amb el dels edificis posteriors. Aquest objectiu es tradueix a la planta en definir el seu límit amb una geometria romboïdal que completa el volum iniciat per aquestes edificacions. Amb aquesta operació la biblioteca s'enfronta a la gran superfície oberta que significa la plaça Lesseps des de l'escala i protecció que li dóna el volum que formen els edificis ja esmentats.

En el segon cas, s'ha entès l'obertura d'aquest corredor verd, al Nord de la Plaça Lesseps, com un eix públic que expressa i recull la topografia singular sobre la qual s'assenta aquesta part de la ciutat (vessant de muntanya, verd barrejat amb construcció), del qual precisament la plaça es presenta com final o com a inici. Es podria dir que les muntanyes (Collserola) arriben fins a Lesseps i a partir d'aquí la ciutat té una altra consistència, més lligada al traçat dels carrers que no a la topografia o el pendent.


Expressar aquesta condició de límit muntanya-ciutat de la plaça Lesseps, ens ha portat a configurar volumètricament la biblioteca, gairebé com un edifici que arribant de Collserola se situa sobre la ciutat amb els atributs de les muntanyes.

 

JOSEP LLINÀS