Santuari de la Mare de Déu de Montserrat Santuari de la Mare de Déu de Montserrat Santuari de la Mare de Déu de Montserrat Santuari de la Mare de Déu de Montserrat Santuari de la Mare de Déu de Montserrat Santuari de la Mare de Déu de Montserrat

Santuari de la Mare de Déu de Montserrat

Montferri és un poblet de 200 habitants que es troba en el triangle format per Valls, el Vendrell i Tarragona. L’encàrrec dona resposta a la voluntat de construir un santuari a la Mare de Déu de Montserrat, i es situa en el punt alt d’un turó de roca, en mig de vinyes i ametllers.

 

Degut a la precarietat econòmica i al poc subministrament de material de construcció, Jujol optà per treballar amb uns prefabricats de formigó que s’executaven in-situ, amb ciment sorra i escòria provinent de l’estació de tren veïna de Salomó. Les peces són de 10x15x30 centímetres i resolen parets i voltes. Un altre element prefabricat que introdueix, són unes peces triangulars foradades, que un cop col·locades en els finestrals formen geometries estrellades i hexagonals.

 

En sistema general s’estructura en una planta triangulada que forma un perímetre fragmentat en 24 segments, tots ells iguals. En conjunt el formen 42 pilars i, a sobre, 33 voltes que recorden les formes de Montserrat. Al fons de la sagristia s’obre porta triangular, que recolzada sobre un pilar que avança cap als cultius tot evocant la proa d’un vaixell.

 

Les obres quedaren interrompudes per falta de diners, deixant la obra en un estat precari d’abandó durant molts anys.

 

L’any 1999 els arquitectes Bassegoda, Jané i Tomlow en restauraren les parts existents i acabaren la obra.

 

 

Manuel Julià - Arxius d'Arquitectura a Catalunya