Arxiu de l'autor: admin

RUÏNES MODERNES #1 | Casa Regàs i Belvedere Georgina

Quaranta anys després, aquestes dues singulars obres encara segueixen fresques dins la nostra ment. Periòdicament, les recordem com a paradigmes locals de l’enginy senzill, disfressades pels seus propis autors com un popular ’invent del TBO‘, poc més enllà d’una ocurrència, deixant semiocult el pòsit intel·lectual dels projectes, només per als qui realment es vulguin molestar a descobrir-los.

Segueixen fresques perque consultem llibres, repassem fotografies, les elogiem amb un també senzill ‘Què cabrons!’, com diuen alguns, perque sabem que la facilitat aparent no ho és en absolut. Les imatges antigues, moltes d’elles trufades de personatges d’aquest embornal de records barcelonins difús i batejat com a gauche divine, segueixen respirant novetat si obviem hàbilment pentinats, acampanats i d’altres efectes de les modes.

Se sol dir que les persones passen i que els edificis romanen. Gastada frase de compromís, equiparable a un condol, a una sentència de cafetí. En aquest cas desafortunat, ha estat radicalment al contrari: l’edifici no ha suportat l’agressivitat amb què l’home l’ha tractat –les males llengües parlen de males pràctiques i especulació–.

Bastants d’aquells personatges que varen passar per la Casa Regàs i el Belvedere Georgina encara viuen per, com nosaltres, contemplar aquestes instantànies amb una barreja d’estupor, nostàlgia i abatiment.

Aureli Mora + Omar Ornaque – Arxius d’Arquitectura a Catalunya
 

Continua llegint

VISITA #1 | Taller de Arquitectura – Ricardo Bofill

El passat 16 de maig vam inaugurar una de les activitats que més ens interessen i que, de fet, va ser l’embrió del que actualment és Arxius. Proposem visitar obres que han caigut en l’oblit o no tan conegudes per a un públic general, però que, al nostre parer, segueixen sent de gran interés i mereixen atenció a dia d’avui. El Taller de Arquitectura de Ricardo Bofill ens va semblar l’exemple perfecte d’una obra sorprenent i amagada, plena de matissos que només el directe ens podria permetre comprovar. Us mostrem a continuació el reportatge que el nostre fotògraf col·laborador, en Felipe Ugalde, ens ha cedit generosament

Volem destacar la gran resposta de públic, que ràpidament va omplir les 60 places disponibles per a la visita. Animem als que vau venir i a aquells que vau quedar fora a apuntar-vos a la propera visita que estem organitzant. Agrair finalment a la Mariana Delás, Suchi Vora i a tot l’equip del Taller de Arquitectura per les facilitats que ens van posar per realitzar la visita.